Project Description
“AKSEDEN”
Javad Soleimanpour’un katkılarıyla, LÜTFİYE BATUM Online Pastel Resim Sergisi
19 TEMMUZ 2022 – SALI – saat:12:00’de online açılış bu sayfadan canlı olarak yayınlanacaktır.
İslâm düşünürleri sanatı, semavî hakîkatlerin yeryüzündeki bir yansımasıdır diye tarif etmiştir. İslâm dünyasının Doğu’da ve Batı’da etkili entelektüellerinden biri olan Seyyid Hüseyin Nasr ise “İslâm sanatı, vahyin ruhunun dünyevî billurlaşması olduğu kadar aynı zamanda semâvî hakîkatlerin yeryüzündeki bir yansımasıdır; bu öyle bir yansımadır ki, Müslüman bunun yardımı ile dünyevî çevresinden öteye, bizzat İlahî Hazret’e, yani bu sanatın başı ve sonu olan Hakk’a yolculuğa çıkar” der.
Kıymetli sanatçımız Lütfiye Batum bu AKSEDEN hakikatlerden yakaladığı karelerle bizleri de tefekküre davet ediyor. Ustası Javad Soleimanpour talebesi için şunları dile getiriyor: “Lütfiye Hanım ile birlikte çalışmalarımızı 17 yıldır aralıksız sürdürmekteyiz. Başladığımız noktadan geldiğimiz nokta son derece başarılı… Lütfiye Hanım’ın resim sevgisi içindeki insan sevgisi gibi coşkulu! Çalışkan, araştırmacı ve çok titiz… Bu prensiplere sahip olduğu için yaptığı işler de çok düzgün ve doğru… Benim başarılı bulduğum, ümitlendiğim öğrencilerimin başında gelenlerdendir. Kendisiyle gurur duyuyorum.”
Javad Soleimanpour Lütfiye hanımın 3.kişisel sergisine, Kerim Vakfı burslarına katkıda bulunmak gayesiyle, bir eseri ile eşlik etmektedir. Bu eserin hazırlanmasında verdiği destek için Seven Sanat Galerisi’ne teşekkür ederiz.
Kerim Vakfı olarak hem kıymetli sanatçılarımız Lütfiye Batum ve Javad Soleimanpour’a hem de destekleriyle bu hizmete ortak olan tüm sanatseverlere teşekkürü bir borç biliriz.
Lütfiye Batum’un Ustası Javad Soleimanpour ile beraber açtığı sergiler:
- 22-28 Eylül 2012 tarihlerinde TBMM Genel Sekreterliği’nin (Milli Saraylar) desteğiyle Saray Koleksiyonları Müzesi’nde “Bir Usta Bir Çırak” başlıklı sergi. (Tüm gelirleri TÜRKKAD İstanbul Şubesi Eğitim Burslarına bağışlanmıştır.)
- 17-25 Ocak 2018 tarihlerinde TİEM – Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde “Ustam ve Ben” başlıklı sergi. (Tüm gelirleri TÜRKKAD İstanbul Şubesi Eğitim Burslarına bağışlanmıştır.)
AKSEDEN başlıklı bu sergi, Lütfiye Hanım’ın 3. kişisel sergisi olup, kendisi bu serginin gelirlerini de tıpkı ilk ikisi gibi eğitim burslarına vakfetmektedir. Sergiden elde edilecek tüm gelir, AKSEDEN’i en güzel şekilde öğrenmeye imkan tanıyan ve Kerim Vakfı ile Üsküdar Üniversitesi’nin ortak girişimi olan Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü talebelerine verilmekte olan ‘Kerim Vakfı Eğitim Bursları’na bağışlanacaktır.
Javad Soleimanpour Özgeçmiş
Javad Soleimanpour 1965 yılında Tebriz’de dünyaya gelir. İlk sergisini 1978’de açan sanatçı, 1993 yılında katıldığı bir yarışmada birincilik alarak ilk uluslararası derecesini elde eder. 2009 yılında American Pastel Journel dergisi tarafından düzenlenen uluslararası yarışmada dünya birinciliğini kazanır. Sanat hayatı boyunca değişik ülkelerde, 50’yi aşkın sergiye imza atar. 2013’te Cumhurbaşkanlığı’nın talebi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm cumhurbaşkanlarının portrelerini çalışır. 2021 yılında American Pastel Journel dergisi tarafından düzenlenen yarışmada Maggie Price onur ödülü, 2022 yılında da IAPS (International Association of Pastel Societies) tarafından Award of Merit ödülü ile taltif edilir. Halen Türkiye Pastel Derneği Başkanlığı’nı yürüten Soleimanpour, kendi atölyesinde çalışmakta ve talebeler yetiştirmektedir.
Lütfiye Batum Özgeçmiş
1949 Çorum doğumlu olan Lütfiye Batum, 1966 yılında evlendiği eşinin vazifesi nedeniyle Anadolu’da çeşitli şehirlerinde bulundu. 1969 yılında Kayseri’de makine nakışı atölyesi kurarak pek çok talebe yetiştirdi. 1976 yılında İstanbul’a yerleşti ve farklı dallarda çok kıymetli hocaların atölyelerinde çalıştı. Yine bu yıllarda resim dalında 5 yıllık temel sanat eğitimi aldı. 2006 yılında Javad Soleimanpour’un atölyesinde pastel boya resim çalışmaya başlayan sanatçı halen bu atölyede çalışmalarına devam etmektedir. 20’nin üzerinde karma sergiye katılan sanatçı, ustası Javad Soleimanpour ile 2012 yılında Milli Saraylar Müzesi’nde “Bir Usta, Bir Çırak” başlıklı, 2018 yılında da İslâm Eserleri Müzesi’nde “Ustam ve Ben” başlıklı iki büyük sergi gerçekleştirdi. Sergilerinin gelirlerini TÜRKKAD eğitim burslarına bağışlayan sanatçı evli, iki kız evlat ve üç kız torun sahibidir.