Project Description

“Fetih” Başlıklı 17. DOST İslâm’a Hizmet Ödülleri Takdimi Töreni

“Fetih” başlıklı 17. DOST İslâm’a Hizmet Ödülleri takdim töreni 08 Kasım Pazar günü ONLINE olarak gerçekleştirilecektir.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed’in (s.a.s.) doğumunun yıldönümünü ve herkesi tevhid bayrağı altında toplayan sevgisini idrak etmek gayesiyle her yıl verilmekte olan “DOST” İslâm’a Hizmet Ödülleri”  08 Kasım Pazar günü ONLINE olarak gerçekleştirilecek olan törenle sahiplerini bulacak.

“Fetih” başlığı ile düzenlenecek gecede takdim edilecek 17. “DOST” İslâm’a Hizmet Ödülleri, Türkiye’den Haluk Dursun’a  ve yurt dışından Suad el-Hakîm’e veriliyor.

ÖDÜL TÖRENİ TARİHİ:  08 Kasım 2020 Pazar, Saat: 20:00

Gecenin Sponsorları: Nefes Yayıncılık ve Tuti Kitap  

Katılım, herkese açık ve ücretsizdir.

***17. DOST – İslâm’a Hizmet Ödülleri Takdim Gecesi canlı yayını, Nefes Yayınevi A.Ş. tarafından gerçekleştirilmektedir.

17. DOST İslâm’a Hizmet Ödülleri Video Albümü

17. DOST İslâm’a Hizmet Ödülleri Fotoğraf Albümü

Eğitim, Üniversite, Danışmanlık ve Başkanlık Görevleri

1957 yılında Hereke’de doğdu. Galatasaray Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü’nü bitirerek akademik hayata Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde asistan olarak başladı. Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktorasını Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladı. “Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi” sahasında tarih doçenti olan Haluk Dursun, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı’nda profesörlük unvanını aldı.

Akademik çalışmaları yanında kamusal alanda da önemli faaliyetleri bulunan Dursun, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi’nin hazırlanmasında görev aldı. İçişleri Bakanlığı’nca Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atanan Dursun, 2005-2006 ve 2011 tarihlerinde aynı kurumda Başkan Vekilliği görevini yaptı. 2007 yılında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü vekilliği, 2006-2012 yılları arasında da Ayasofya Müzesi Başkanlığı’nı yürüten Dursun, 2009-2011 yıllarında Ayasofya Müzesi Müdürlüğü görevini de üstlendi.

2012 Temmuz ayı itibariyle getirildiği Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü görevini 2014 yılına kadar sürdüren Haluk Dursun’un müdürlüğü süresince, ziyaretçiye kapalı olan bölümler açılmış, süreli sergiler düzenlenmiş, Topkapı Sarayı’nda “Saray Dersleri” tertip edilmiş, Kutsal Emanetler Dairesi’nde geleneksel Ramazan etkinlikleri ile Muharrem ayı aşure programları, baklava alayları, musiki programları tertip edilerek ‘yaşayan müze’ çalışmaları kapsamında saray gelenekleri yaşatılmaya çalışılmıştır.

Haluk Dursun ayrıca 2013 yılında İstanbul Topkapı Sarayı’nı Sevenler Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmıştır. Dursun, Ayasofya ve Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki görevlerinde de birçok etkinlik ve düzenlemeye imza atmış, tarihi yapıların kültürel ve tarihsel dokusunu ön plana çıkaran çalışmalara ağırlık vermiştir.

Yunus Emre Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Mütevelli Heyeti Tabii Üyeliği görevlerini üstlenmiş, Polis Akademisi’nde “Milli Güvenlik” dersi vermiş, “Şehir İnsan” projesini hazırlamış, yurt-içi ve yurt-dışında sayısız konferanslar vermiştir.

Haluk Dursun, 2014 Temmuz ayında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmış, 2016 Nisan ayında emekliliğini isteyerek görevinden ayrılmıştır.

2017 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile T.C Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyeliğine atanmıştır. Aynı zamanda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Üyeliği görevinde de bulunmuştur.

Haluk Dursun, 20 Temmuz 2018 tarihi itibariyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Görevi başında, çok sevdiği Ahlat’tan dönerken Adilcevaz, Erciş arasında trafik kazası geçirmiş ve olay yerinde vefat etmiştir.

Özel Proje ve Ödülleri

Haluk Dursun, 1989 yılında kaleme aldığı “Elveda Boğaziçi” başlıklı bir yazı dizisiyle İstanbul Mimarlar Odasının “Basında Uzmanlık Ödülü”nü kazandı. Yine 2002 yılında Nil’den Tuna’ya adlı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği “Gezi Yazarları Ödülü”nü aldı. Ayasofya, Haluk Dursun’un başkanlığı döneminde önemli restorasyonlardan geçmiş, müzenin içindeki ve etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgili koruma/onarma çalışmaları tamamlanmış, Ayasofya içinde bulunan Osmanlı padişah türbeleri onun döneminde kendi tabiriyle bir “Ölüm Kültürü Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Ayasofya’daki bu çalışmalar, müze başkanı Haluk Dursun’a 2010 yılında İtalya’da her yıl verilen Rotondi Sanat Kurtarıcısı Ödülü’nü (Premio Rotondi 2010 ai Salvatori Dell) kazandırmıştır. Aynı zamanda Haluk Dursun, Ayasofya’yla ilgili düzenlemiş olduğu etkinlikler, Ayasofya gezi konferansları, Sıbyan Mektebi’nde çocuklara Ayasofya Müzesi’ni anlattığı çalışmaları, 17 yıldır çıkarılamayan ”Müze Dergisi”ni yeniden çıkarması, Haliç ve Boğaziçi sunumları, İstanbul eksenli kültür tarihçiliği alanında yaptığı çeşitli çalışmaları dolayısıyla 2011 İstanbul Turizm Ödülleri kapsamında verilen ‘”Etkinlik Ödülü”nü de kazanmıştır. “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi”nin hazırlanması, yürütülmesi ve bu kapsamda hazırlanan “Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli” kitabının da editörlüğünü yapmıştır.

“Çanakkale ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı” kuruluşunda; yapılanma ve koordinasyon üzerine çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Haluk Dursun, son vazifesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’nda Türk Tarih Kurumu işbirliği ile “Anadolu Tarih ve Kültür Birliği” başlığı altında orta öğrenim öğrencilerine; Sivas, Amasya, Samsun, Mardin, Erzurum, Ankara’da programlar tertip etmiş ve farklı bölgelerde yaşayan gençlerin bir araya getirilmesi için çalışmıştır.

Haluk Dursun aynı zamanda vefatının ardından Selçuklu Vakfı 2019, Halil İnalcık Tarih Ödülü’ne, 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında verilen Vefa Ödülü’ne layık görülmüştür. 

Kültür Tarihi Konferansları, Programlar ve Kitapları

Atatürk İlke ve İnkılapları, Bizans ve Batı Avrupa tarihi, Yeni ve Yakınçağ Avrupa Tarihi; Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi, Türk Kültür Tarihi; İstanbul’un Tarihî Mekânları; Cumhuriyet Dönemi Eğitim ve Kültür Politikaları, Tarih Öğretiminde Müzelerin Rolü gibi dersler yanında, özellikle İstanbul’un tarihini, mimarisini, kültür ve sanatını konu alan sayısız konferanslar, söyleşiler, seminerler vermiş, bu alanda yapılan birçok etkinlik ve projede aktif olarak yer almıştır. Uzun yıllar boyunca sayısız kurum ve kuruluşa Boğaziçi kültür ve tarihi üzerine kurguladığı Boğaz Gezileri düzenlemiştir. Haluk Dursun çeşitli dönemlerde, radyo programları düzenlemiş, değişik gazetelerde kültür-sanat yazıları yazmış, televizyonlarda tarih, kültür ve sanat içerikli programlar hazırlamış ve sunmuştur. Bu çerçevede Eylül 2005 tarihinden itibaren TRT 2’de yayımlanan “Tarih Mekân” programını hazırlayıp sunmuş, Osmanlı kültür coğrafyasıyla ilgili ‘Kudüs’, “Evliya Çelebi Hac Yolunda”, ‘Tuna’ ve ‘Mimar Sinan: The Architect’ belgesellerinin danışmanlığını yapmıştır. TRT Türk’te 2010 yılı yapımı ‘İstanbul’u Yaşamak’ belgeselini sunmuş, KANAL 24’te ‘İncir Çekirdeği’ adlı programda Prof. Dr. İskender Pala ile yer almıştır. 2012’de yayınlanan ‘Moğolistan – Orhun’un Gölgesinde’ adlı programın hazırlanıp sunulmasında rol almıştır. NTV’de Levent Erden ve Prof. Dr. Gül İrepoğlu ile ‘Acaba’ ve yine aynı kanalda Levent Erden ile ‘ Sarayın Sırları’ adlı tarih ve kültür programlarını yapmıştır.

Haluk Dursun 2017-2019 yılları arasında çeşitli kültür merkezleri ve okullarda ağırlıklı olarak “Gençlerle Baş Başa” başlıklı seminer, söyleşi ve konferanslar vermiştir.

Haluk Dursun’un eserleri :

  • İstanbul’da Yaşama Sanatı
  • Nil’den Tuna’ya Osmanlı Yazıları
  • Tuna Güzellemesi
  • Osmanlı Coğrafyası’na Yolculuk
  • Boğaziçi’nde Kırk Yılım
  • Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri
  • Şehir ve Kültür: İstanbul
  • İncir Çekirdeği: Hereke’den Çıktım Yola
  • Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli
  • Haluk’un Defteri: Gençlerle Hayat Bilgisi
  • 27 Mart 1946’da Beyrut’ta doğdu.
  • Muhasebecilik alanında doktora derecesine sahip, ve Lübnan Üniversitesi ve İslam-i Üniversitesinde Muhasebecilik ve Vergi Hocası olan Dr. Hassan Sharaf al-Din ile evli .
  • Çocukları: Yargıç Rima, Dr. Rana, Dr. Nadin, Tala ve Muhammed ömer.

Eğitim

  • – İlk ve Ortaokul (Man-i Davud-i Okulu) ilk iki yıl, ardından 3 yıl süre ile İslam Hedefler (Khadija al-Kubra)da ve Raml Zeydani Kız Okulu’nda ilk ve orta eğitimini tamamladı ve ilk (sertifika) ve orta (Bröve) sertifikalarını aldı.
  • Hassan Kuyu’daki “Öğretmenler Evi” ne katıldı ve eğitimi sırasında 1964’te birinci ve ikinci bölümlerde iki lise tamamlama dereceleri aldı.
  • Felsefe Lisansı, Lübnan Üniversitesi, Sanat ve İnsan Bilimleri Fakültesi, 1968 – 1969.
  • Felsefe Yüksek Lisans Diploması, Saint Joseph Üniversitesi, 1973.
  • İslam felsefesinde devlet doktora derecesi, Saint Joseph Üniversitesi, 1977.

Akademik kariyer ve deneyimler:

  • Dandara Eğitim Merkezi Kurucusu.
  • Nisan,2007 – Nisan, Lübnan Üniversitesi Edebiyat, insani ve Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Enstitüsünün Dekanı.
  • 2000 yılından ve bugüne kadar , Saint Joseph Üniversitesi (SJÜ) Beyrut – Doğu Edebiyatı Enstitüsü ve Dini Bilimleri Enstitü’nde Sufi Bilimler ve İslam Felsefesi Öğretim üyesi.
  • 1978 – 2010. Yüksek öğrenim yaptım (öğretim üyesi rütbesiyle). Lübnan Üniversitesi, Sanat ve İnsan Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü.
  • 1996 – 2002 ve 2013 – bugüne kadar, Sufizm ve Sufi tarikatları konusunda öğretim görevlisi, Yüksek İslami Araştırmalar Enstitüsü, El-Makasid, Beyrut.
  • 1998-1999 Lübnan Üniversitesi Bilimsel Konseyde üye oldu.
  • 1998 – 1999, Beyrut UNESCO Yüksek Milli Komitesi üyesi.
  • 1993-1998, Lübnan Üniversitesi, Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesi, Felsefe Bölüm Başkanı.
  • 1997, Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi olan “Felsefe ve Medeniyetler” konulu yeni müfredat komitesine katıldım ve aynı konu için ders kitabının yazımına katıldı.
  • 1973-1978: Lübnan Üniversitesi Hukuk Fakültesi yönetim Başkanı.
  • 1964-1973, Lübnan devlet ilkokullarında eğitim verdi.

Kültür merkezleri ve dernekler:

  • El-denderavi Aile Evi , Beyrut, Corniche Al Mazraa de yer alan “Dandara Kültür Merkezi” başkanı.
  • Lübnan Felsefe Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Üyesi ve Arap Halkla İlişkiler Sekreteri.
  • Genel merkezi: Din Bilimleri Fakültesi, İnsan Bilimleri Kampüsü, Saint Joseph Üniversitesi, Beyrut olan Gladic mutabakat Derneği’nin (Hristiyan-İslami Diyalog için Lübnan Dostluk Buluşması) kurucu üyesi.
  • Akademik danışman ve “wake” (Mohamed dimaşkiiye Kültür Merkezi) Derneği yönetim kurulu üyesi, Beyrut.

Aldığı Ödüller:

  1. “çevirmen” ödülü, 9 Mart 2013 tarihinde Büyük hoca Mohiuddin Ibn Arabi’deki çalışmaları nedeniyle İspanya’da MIAS LATINA – İSPANYA tarafından verildi.
  2. 15 Mart 2013’te Lübnan ve Arap dünyasındaki kültürel figürleri onurlandırma programı kapsamında Antelias ‘taki kültürel hareketten dolayı onur ödülü.
  3. Fez Tasavvuf Kültürü Festivalinde onur ödülü , 12 – 19 Nisan 2014 tarihleri arasında sekizinci oturum ve festivalin başlığı olan: “İbn Arabi’nin adımların takibinde” (onurlandırma 13 Nisan’da idi).

Yayınlanmış kitaplar:

  1. Sufi Sözlüğü [kelimenin sınırları içindeki bilgelik], Dandara Araştırma Vakfı, Beyrut 1981.
  2. Israa to the Prisoner Place, yazan Ibn Arabi, [inceleme ve sunum] Dandara Araştırma Vakfı, Beyrut 1988.
  3. İbn Arabi ve Yeni Bir Dilin Doğuşu, Dandara Eğitim Vakfı, Beyrut, 1991.
  4. Al-Wasil’in Dönüşü, Dandara Araştırma Vakfı, Beyrut 1994.
  5. Kutsal gizem sahneleri ve ilahi ışıkların İbn Arabi tarafından okunması [İspanyolcaya inceleme ve tercüme], Murcia Üniversitesi yayınları 1996. [Dr. Pablo Benito].
  6. Abu Al-Ala Al-Maari, Şiir Denizi ve Halk Ülkesi Arasında, Lübnan Düşünce Evi, Beyrut, 2003.
  7. Taj Al-Arifin, Al-Junaid Al-Baghdadi, The Complete Works, Dar Al-Shorouk, Mısır, 2004.
  8. Yirmi birinci yüzyılda din biliminin yeniden canlanması, Gazali ansiklopedisinin yeniden yazılması, Din Bilimleri Revival of the Revival of Religion, Dar Al-Shorouk, Mısır, 2004. Bu kitaptan alıntılar İngilizceye çevrilmiştir:
  1. Yazma ve Yazmanın Yaratıcılığı Yaratıcılık, Göze Bir Göz .. Abd al-Kerim al-Jaili’nin Ayniyyah olarak bilinen şiiri üzerine Çağdaş Bir Yorum, Dar Al-Buraq, Beyrut, 2004.
  2. Altı Ajam kızı Al-Nafees Al-Baghdadia’nın sır sahnelerinin açıklaması, Şam, Fransız Enstitüsü, 2004, [Dr. Bakri Alaa Eldin].
  3. Beyaz Belgenin Yankıları, Beyaz Belge, Birinci Kitap: Genesis ve Varlık, 2006. Dandarawi ailesini tanıtan bir kitaptır. Beyrut’taki Dar Al Buraq’tan ve Paris’teki Al Sharq Kütüphanesinden istenir.
  4. Kadın, Tasavvuf ve Yaşam, Kanz Publishers, Lübnan, ilk baskı 2017.
  5. Al-Muwatta fi al-ilm al-makarim al-morhal, “Teori ve pratik arasında Soylu Ahlak Bilimi – yeni bir İslam bilimi oluşturma” ansiklopedisi içinde, (18 cilt)